EWT | Academic Question

Questions
Question (41)
QN0036861
41. If tan A = 3/4, then (1 − tan²A)/(1 + tan²A) is:
  • (A) 7/25
  • (B) 7/16
  • (C) 9/25
  • (D) 16/25

Correct Answer: A
Explanation:

(1 − 9/16)/(1 + 9/16) = (7/16)/(25/16) = 7/25.

Link:
Report Error
Question (42)
QN0036862
42. If cot A = 4/3, then sin A is:
  • (A) 3/5
  • (B) 4/5
  • (C) 3/4
  • (D) 5/4

Correct Answer: A
Explanation:

Adjacent:opposite = 4:3, giving a 3-4-5 triangle. Hence sin A = 3/5.

Link:
Report Error
Question (43)
QN0036863
43. If sec A = 5/4, then sec²A − tan²A is:
  • (A) 0
  • (B) 1
  • (C) 9/16
  • (D) 7/16

Correct Answer: B
Explanation:

Using sec²A = 1 + tan²A, sec²A − tan²A = 1.

Link:
Report Error
Question (44)
QN0036864
44. If cosec A = 13/5, then cosec²A − cot²A equals:
  • (A) 0
  • (B) 1
  • (C) 25/169
  • (D) 144/169

Correct Answer: B
Explanation:

Using cosec²A = 1 + cot²A, the difference is 1.

Link:
Report Error
Question (45)
QN0036865
45. If tan A = 2/3, then sin A/cos A + cos A/sin A is:
  • (A) 13/6
  • (B) 5/6
  • (C) 12/13
  • (D) 13/12

Correct Answer: A
Explanation:

sin A/cos A = tan A = 2/3 and cos A/sin A = cot A = 3/2. Therefore, the sum is 2/3 + 3/2 = 13/6.

Link:
Report Error
Question (46)
QN0036866
46. If sin A = 12/13, then tan A/sec A is:
  • (A) 5/13
  • (B) 12/13
  • (C) 5/12
  • (D) 12/5

Correct Answer: B
Explanation:

tan A/sec A = (sin A/cos A)/(1/cos A) = sin A = 12/13.

Link:
Report Error
Question (47)
QN0036867
47. If A + B = 90° and tan A = 3/4, then tan B is:
  • (A) 3/4
  • (B) 4/3
  • (C) 7/25
  • (D) 25/7

Correct Answer: B
Explanation:

Since B = 90° − A, tan B = cot A = 4/3.

Link:
Report Error
Question (48)
QN0036868
48. If A + B = 90°, A > B, and sin A = √3/2, then B is:
  • (A) 15°
  • (B) 30°
  • (C) 45°
  • (D) 60°

Correct Answer: B
Explanation:

sin A = √3/2 gives A = 60°. Therefore, B = 90° − 60° = 30°.

Link:
Report Error
Question (49)
QN0036869
49. For an acute angle A, which expression has the value 1?
  • (A) sec A − tan A
  • (B) sec²A − tan²A
  • (C) cosec A − cot A
  • (D) tan A − cot A

Correct Answer: B
Explanation:

From the identity sec²A = 1 + tan²A, we get sec²A − tan²A = 1.

Link:
Report Error
Question (50)
QN0036870
50. If tan A = 3/4, then the value of sin²A + cos²A + tan²A is:
  • (A) 16/9
  • (B) 25/16
  • (C) 25/9
  • (D) 2

Correct Answer: B
Explanation:

Since sin²A + cos²A = 1, the expression is 1 + tan²A = 1 + 9/16 = 25/16.

Link:
Report Error
Excel With Tutors

Learn At Your Own Pace... Because, Everyone's Pace of Learning is Different...

ExcelWithTutors

A unit of Innovexcel Edu Solution LLP.

SWIFT, RELIABLE & CONVENIENT..


Social Media

Corporate Office :
Bharat Impact Building, C-26, Sector - 59, Noida, Uttar Pradesh - 201301, India

Excel With Tutors : A Perfect Tutoring Platform & Repository of Learning Materials. Matches the Best Tutor as Per Your Requirement.


© 2025 | ©Innovexcel Edu Solution LLP. All Rights Reserved.

Technology Partner: Indev Consultancy Pvt Ltd

Find a Tutor Join as Tutor